Crash Course Filmeducatie

Voor leerkrachten of als teamtraining

Uitgevoerd door: Filmhub Oost
Datum: woensdag 18 oktober 2023
Tijd: 14.30 uur - 17.00 uur
Locatie: Nader te bepalen/ op een school

Hoe kan je snel aan de slag met film maken en kijken in de klas? We nemen je mee in de wereld van filmeducatie en wijzen je de weg naar de mogelijkheden van kant-en-klaar lesaanbod en praktische tools. Aan het eind van deze crash course heb je een overzicht hoe je filmeducatie vakondersteunend en vakoverstijgend in kunt zetten in jouw onderwijs.

Leerdoelen

Aan het eind van de workshop heeft de deelnemer

 
Wat gaan we doen?

Tijdens deze workshop zal Filmhub Oost je een introductie geven in de filmeducatie. Je maakt kennis met de verschillende vormen van filmeducatie aan de hand van een korte film. We bespreken hoe je deze film zou kunnen inzetten in de klas als leermiddel en/of leerdoel, welke gesprekstechnieken je kunt inzetten om de context te duiden en/of het thema te belichten en uit te diepen. Ook krijg je handvatten aangereikt hoe je er (laagdrempelige) opdrachten aan kunt verbinden voor je leerlingen waar weinig tot geen techniek voor nodig is. Dit zullen we doen aan de hand van de vijf vaardigheden uit de landelijke leerlijn filmeducatie.

In het tweede gedeelte van de workshop gaan we samen praktisch aan de slag. Je wordt stap voor stap meegenomen in hoe je op een toegankelijke manier een filmpje kan maken en hoe je dit kan overdragen aan jouw leerlingen. Je krijgt een korte uitleg over filmen met een iPad, statief en microfoon en over filmbewerking apps zoals iMovie, voordat je zelf aan de slag gaat. Daarnaast oefen je met filmbegrippen zoals camerastandpunten, perspectief en shots.

De workshop wordt afgesloten met een kort overzicht over hoe je film kan laten aansluiten bij jouw lespraktijk. Tot slot laten we je zien waar je gratis kant en klaar lesmateriaal kan vinden.

Na deze training kun je de filmtechniekset gratis huren bij Filmhub Oost!