Cultuurproject
Onthulling van het kunstwerk Johan Seckel
12 juli 2023
De Johan Seckelschool heeft sinds afgelopen maandag een kunstwerk in de tuin van de school. Het kunstwerk is maandagmiddag feestelijk onthuld in aanwezigheid van leerlingen, de leerkrachten, de vakdocent Inge Bril en de maker van het kunstwerk Eric Schutte.
Onder leiding van kunstdocent Inge Bril die alle erfgoed lessen én de creatieve lessen heeft verzorgd, mochten de leerlingen een ontwerp maken van hetgeen zij willen achterlaten voor de volgende generaties. Al deze ontwerpen zijn tentoongesteld tijdens de expositie. Tijdens de expositie konden ouders, leerkrachten, leerlingen en omwonenden stickers plakken op de ontwerpen die zij het mooist vonden voor een kunstwerk. Een vijftal ontwerpen hadden de meeste stickers. Beeldend kunstenaar Eric Schutte uit Ommen heeft deze ontwerpen omgezet in een ongedwongen kunstwerk, gemaakt met oude ijzeren materialen die de leerlingen zelf hadden verzameld. Het resultaat is een modern kunstwerk met veel fantasie en kleur.
Kunstwerk van de Johan Seckel in wording
Start van het project bij diverse scholen
Direct na de voorjaarsvakantie is het project gestart bij de Johan Seckel, De Triangel en Hoogengraven. De lessen op de Johan Seckel worden verzorgd door Inge Bril de realisatie van het sculptuur gebeurt door Erik Schutte, de lessen bij de Triangel door Monique Backers en Marjolein Verra en bij Hoogengraven door Jacomijn Schellevis. De eerste les is een introductieles waarbij de leerlingen kennis vergaren over immaterieel- en materieel erfgoed, archeologie en noaberschap. Het project is schoolbreed waarbij de lessen zijn aangepast naar de leeftijden van de leerlingen. In de tweede les gaan de leerlingen bezig met het schetsen van hetgeen zij willen achterlaten voor volgende generaties. Of ze maken een 3D ontwerp. De expositie bij de Triangel was op 17 maart. De vakdocenten van de Triangel nemen de schetsen en 3D ontwerpen van de leerlingen mee in het ontwerp van het sculptuur. Er is reeds een maquette gemaakt voor het sculptuur. Wat het is, dat houden wij nog even geheim. Ook voor Hoogengraven is er al een idee uit de schetsen en 3D ontwerpen gemaakt.
Aftrap Sint Bernardus
In januari heeft de Sint Bernardus de aftrap gegeven met het cultuurproject. Het project sluit goed aan bij het thema op dat moment van de school, namelijk Dinosaurussen en de oertijd.
Leerkracht Esmee Schokker-Nijboer van basisschool Sint Bernardus over de eerste ervaringen met het project: “Na de kerstvakantie zijn we van start gegaan met dit project. In de groepen 1 tot en met 4 werken we momenteel rondom het thema Dinosaurussen en de oertijd. Hiermee is het project een mooie aanvulling en versterking van onze eigen lessen en activiteiten. De kinderen hebben zich verwonderd over de oude voorwerpen, maar zagen ook veel herkenning door de koppeling met hun eigen omgeving.”
Maar ook in de andere groepen zijn de kinderen vol enthousiasme bezig geeft ze aan: “Doordat alle lessen verzorgd worden door dezelfde kunstdocent – in ons geval door Marieke de Gooijer van het Vechtdal College - is er een doorgaande lijn in het aanbod en leeft het project binnen de hele school. We kijken enorm uit naar de volgende lessen. Hierin gaan onze leerlingen vooral zelf creatief aan de slag. We werken toe naar een prachtige expositie en hopen alle opgedane kennis en ervaringen uiteindelijk te verwerken in een blijvend kunstwerk in of rondom onze school."