Groep 3-4
Uitgevoerd door: Inge Hobers
Techniek/ materiaal: Kunst beschouwen, tekenen, collage en vertellen
Locatie: In eigen klaslokaal
Tijdsduur: 1,5 uur
Bijzonderheden: Digibord – stoelen vooraf in de kring zetten
Kerndoelen: Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55 en 56 - Mondelinge taal: 1, 2 en 3 – Schriftelijk
onderwijs 5 en 9 – Taalbeschouwing 12 (woordenschat)
Vertelmand en Kamishibai
Opdracht: Vertel samen een verhaal met de Kamishibai.
Tijdens deze workshop combineren we beeld, taal en presenteren. De vertelmand stimuleert de vaardigheden mbt mondelinge taalontwikkeling en woordenschat. Tevens is het een prachtige start voor creatief schrijven, verhalen vertellen en beeldend werken.
Oriënteren: Er staat een mand in de kring, een mand met een veer. Wat zou er in zitten? Samen met de kinderen halen we de spullen één voor één uit de mand en bekijken ze van alle kanten.
Onderzoeken: Vervolgens kiezen de kinderen allemaal 1 voorwerp. Aan de hand van een aantal gestructureerde vragen, worden de kinderen uitgedaagd om steeds weer opnieuw te kijken, te ontdekken en te reflecteren. Daarna verzin ik met enkele kinderen een verhaal adhv onze gekozen voorwerpen.
Verwerken: De kinderen gaan dit in willekeurig groepjes herhalen. Met hun voorwerpen bedenken ze samen een verhaal. Dit verhaal wordt vervolgens verbeeld in één groepswerk. Kinderen tekenen daarvoor hun voorwerp na. Dit doen ze meerdere keren van meerdere kanten. Vervolgens knippen en schuiven ze tot het beeld hun verhaal vertelt.
Presenteren: Beelden en verhalen zijn de oudste vormen van taaloverdracht. Daarom sluiten we af met de Kamishibai; een Japans verteltheater. Hiermee vertellen de groepjes hun verhaal aan de klas.